<<< vissza



|
Vashiányos vérszegénység
Saját laborleletemből kiindulva jártam egy kicsit körbe a vashiánnyal kapcsolatos kérdéseket. Az én esetemben az a vashiány oka, hogy vegetáriánus életmódom miatt csak „nem hem” vasat fogyasztok. A növények tartalmazzák a nem hem vasat és sajnos ennek a vasnak a felszívódási aránya jóval csekélyebb mint az állati eredetűnek. Az állati eredetű hem vas kb, 15%-a hasznosul míg a növényi eredetű nem hem vas csak kb. 3-7 %-ban. Ez még sajnos nem minden, mert a növényekben található fitinsavak és oxálsavak reakcióba lépnek a vassal és még inkább korlátozzák annak felszívódását. Az egyik legjobb példa erre a spenót. Egyrészt a spenóthoz egy kellemes legenda társul a Popey rajzfilmmel kapcsolatosan. A mikor a film készítői vászonra vitték ezt az ötletet akkor egy téves vizsgálati eredmény alapján jelentették ki, hogy a spenót nagyon magas vastartalommal rendelkezik, mert egy vesszőt rossz helyre tettek. 3,5 mg/100g helyett 35mg/100g lett belőle. A hibát persze kijavították, de a rajzfilm aranyosan megmaradt. A másik hiba a spenóttal, hogy ez a szegényke 3,5 mg sem tud hasznosulni az oxálsav miatt. Tehát a spenótot azért ne tömjük magunkba, hogy nőjön a vaskészletünk, mert nem fog. Ettől függetlenül, persze tessék enni spenótot, sóskát meg egyéb zöldségeket de ne a vasért….
Nézzük meg először is, hogy a vashiány milyen tüneteket illetve betegségeket idéz elő. A vashiány talán legfontosabb tünete a vérszegénység (aenemia) , mert ilyenkor a szervezetben csökken az oxigénszállító vörösvérsejtek száma. Ha a sejtek nem kapnak megfelelő mennyiségű éltető oxigént akkor sajnos elég súlyos működési zavarokat is okozhatnak. Leggyakoribb tünetek a krónikus fáradtság, kimerültség, sápadtság, gyengeség, állandó álmosság, légszomj, fejfájás, szédülés, szívdobogások, gyulladások, afták, szellemi fáradékonyság, memóriazavarok, csökkentebb agyi működés, fülzúgás, ingerlékenység, hajhullás, korai őszülés, körömbetegségek, legyengült immun- és energiaszint, lépnagyobbodás, tanulási nehézségek, figyelemzavarok, viselkedészavarok, étvágytalanság, nyugtalan láb szindróma, ok nélküli szorongások, hajhullás, pajzsmirigy alulműködés, hidegrázás vagy általános hidegérzet, székrekedés és még rengeteg tünet, de mindent nem lehet felsorolni.
Tehát a vas nagyon kis mennyiségben van jelen a szervezetben, de egy nagyon fontos elemről van szó. Nagyon fontos a gyermekkorban feltöltött vasraktár.
|
A nők ráadásul rendszeresen vesztenek vaskészletükből, mert a havi vérzések alkalmával rendszeresen vas is távozik szervezetükből. A várandós időszak alatt illetve a szoptatás idején szintén sok vasat átadnak a szívük alatt hordott kisdednek. Ezért is nagyon fontos a sokáig tartó anyatejes táplálás, mert az anyatejből 50%-san tudja a gyerkőc hasznosítani a vasat. A tehéntejből meg csak 8-10%-os hatásfokkal. De ami a nőknél veszteség, az valahol nyereség is mert a szívhalálozás éppen emiatt alacsonyabb náluk. De a vastöbblet jóval kevesebb embert érint mint a vashiány ugyanis a világ népességének csaknem 80%-át érinti valamilyen formában. Ez meglepő szám,nem? Érdekes, hogy az ásatások alkalmával előkerült csontok vizsgálatakor eddig azt a következtetést vonták, le, hogy azóta vashiányos az emberiség amióta bőven fogyasztja a gabonákat. A gabonákban lévő fitátok és oxalátok nem engedik a vas felszívódását. Ebben a megvilágításban bizony van némi létjogosultsága a paleo féle étkezésnek és a francia diétának.
Ennek jelentősége, hogy sok húst és sok zöldséget illetve gyümölcsöt kell fogyasztani. Mielőtt falfehéren hátradőlnénk és elkezdenénk írni a végrendeletünket, azért szerencsére van mit tenni. Vannak anyagok amik segítik a vas felszívódását. Ilyenek pl. a C-vitamin, a B12 vitamin vagy éppen a folsav. A lisztérzékenység pl. tönkreteszi a bélbolyhokat és akkor a vas nem tud hasznosulni. Tehát ezt kezelni kell. A cikk legvégén lesz egy táblázat ami nagyjából tartalmazza az alapvető ételek vastartalmát. Azért nagyjából, mert ahány helyen végezték az analízist annyi eredményjött ki. De irányadónak azért mégis megfelel.
Nagyon fontos, hogy ismerjük azokat az anyagokat amik erősen korlátozzák a vas felszívódását. Ilyenek a már korábban említett fitátok és oxálsavak, tea, koffein, réz, teljes őrlésű gabonák és hüvelyesek. Ez nem azt jelenti, hogy ezeket ne együk vagy igyuk, csak azt, hogy a „vasas” étkezés előtt vagy után legalább egy órával.
Szerintem az a legfontosabb, hogy étkezzünk változatosan és akkor amikor fogyasztunk vasban gazdag élelmiszereket akkor párhuzamosan fogyasszunk vele C vitamin tartalmú ételeket illetve italokat is. Ha valaki végképp nem szeretne májat vagy húst enni akkor bőségesen kell fogyasztani az olajos magvakat, az aszalt szilvát, sárgabarackot, mazsolát stb. Ha nincs nagyon komoly ellenvetés az állati eredetű termékek iránt, akkor egy vegetáriánusnak azt tanácsolom, hogy néha legalább egy kis házi készítésű májpástétomot fogyasszon el. Most jómagam is ezt teszem, készítettem csirkemájból és vörösborban áztatott aszalt szilvából egy finom házi pástétomot, amit majoránnával és kakukkfűvel ízesítettem. Melléje pedig bőségesen ettem a savanyú káposztát. Hetente egyszer be fogom iktatni az étrendembe akármennyire húsellenes vagyok én is. Azt kívánom mindenkinek, hogy legyen több vasa és ezáltal boldogabb és teljesebb élete. Fogyasszunk tehát több vasas ételt, bőségesen C vitamint, mozogjunk sokat a friss levegőn és váljunk igazi kis vasgyúrókká.
Végül a teljesség igénye nélkül egy kis táblázat az alapvető élelmiszerekről, hogy mi mennyi vasat tartalmaz és annak kb. hány %-át tudja a szervezetünk megkötni:
Élelmiszer
|
mg/100 gr
|
hasznosulása
%-ban
|
|
|
|
mogyoró
|
35
|
5
|
bokormogyoró (török mogyoró)
|
30
|
5
|
kagyló
|
24
|
15
|
mák
|
22
|
5
|
szezámmag
|
14
|
5
|
aszalt sárgabarack
|
13
|
5
|
búzakorpa
|
12,9
|
5
|
tökmag
|
12
|
5
|
libamáj
|
11,8
|
15
|
kakaópor
|
11
|
15
|
zabpehely
|
11,5
|
5
|
osztriga
|
11,3
|
15
|
pulykamáj
|
10,7
|
5
|
juhhús (sovány)
|
10,5
|
15
|
bárányhús
|
10,5
|
15
|
száraz fehérbab
|
10,4
|
5
|
datolya
|
10
|
5
|
vargánya gomba
|
10
|
5
|
sertésmáj
|
10
|
15
|
csirke májkrém
|
9,2
|
15
|
aszalt paradicsom
|
9,1
|
5
|
hántolt köles
|
9
|
5
|
mazsola
|
9
|
5
|
száraz szójabab
|
8,6
|
5
|
búzacsíra
|
8,4
|
5
|
lenmag
|
8,2
|
5
|
borjúmáj
|
7,9
|
15
|
száraz vöröslencse
|
7,6
|
5
|
pisztácia
|
7,3
|
5
|
száraz csicseriborsó
|
7,2
|
5
|
brokkoli
|
7.2
|
5
|
szárazbab
|
7
|
5
|
bab (száraz)
|
7
|
5
|
Aszalt szilva
|
7
|
5
|
köles
|
6,8
|
5
|
száraz vörös vesebab
|
6,7
|
5
|
csirkemáj
|
6,5
|
15
|
Kesudió
|
6
|
5
|
Friss élesztő
|
6
|
8
|
petrezselyemzöld
|
5,8
|
5
|
marhamáj
|
5,5
|
15
|
libamájkrém
|
5,5
|
15
|
szójaliszt (teljes)
|
5
|
5
|
száraz lencse
|
5
|
5
|
lencse (száraz)
|
5
|
5
|
kenőmájas, májpástétom
|
5
|
5
|
szárnyas májkrém
|
4,8
|
15
|
sóska
|
4,6
|
5
|
rozspehely
|
4,6
|
5
|
friss sóska
|
4,6
|
5
|
ribiszke (vörös, fekete)
|
4,5
|
5
|
szárított sárgabarack
|
4,4
|
5
|
mandula
|
4,1
|
5
|
dió
|
4,1
|
5
|
zabpehely
|
4
|
5
|
paraj
|
4
|
5
|
házinyúl húsa
|
4
|
15
|
friss paraj
|
4
|
5
|
borsó (száraz, egész)
|
4
|
5
|
kacsahús
|
3,9
|
15
|
kakukkfű
|
3,7
|
5
|
marhahús (sovány)
|
3,5
|
15
|
quinoa
|
3,2
|
5
|
csirkehús
|
3
|
15
|
száraztészta(4 tojásos)
|
2,9
|
5
|
szamóca
|
2,9
|
5
|
gépsonka, füstölt kolbász, szalámi, párizsi, krinolin
|
2-2,5
|
15
|
kajszibarack
|
2,1
|
5
|
Garnélarák, szardinia
|
2,5
|
15
|
halak
|
2-3
|
15
|
száraztészta(2 tojásos)
|
1,9
|
5
|
körte
|
1,9
|
5
|
búzaliszt (teljes)
|
1,7
|
5
|
vöröshagyma
|
1,6
|
5
|
retek (hónapos)
|
1,5
|
5
|
tojás 1 db (héj nélkül)
|
1,4
|
5
|
spárga
|
1,4
|
5
|
kukoricaliszt
|
1,1
|
5
|
birsalma
|
1,1
|
5
|
zöldborsó
|
1
|
5
|
sertéshús (sovány)
|
1
|
15
|
rizs (hántolt)
|
1
|
5
|
Graham - kenyér
|
1
|
5
|
citrom
|
1
|
5
|
búzaliszt (főző)
|
1
|
5
|
egres
|
0,9
|
5
|
cukordinnye
|
0,9
|
5
|
kenyér
|
0,8
|
5
|
szőlő
|
0,7
|
5
|
ementáli, trappista, óvári, köményes sajt
|
0,7
|
15
|
zöldbab
|
0,6
|
5
|
narancs
|
0,6
|
5
|
málna
|
0,6
|
5
|
céklarépa
|
0,6
|
5
|
burgonya (téli)
|
0,6
|
5
|
uborka
|
0,5
|
5
|
meggy
|
0,5
|
5
|
zellergyökér
|
0,4
|
5
|
zöldpaprika
|
0,3
|
5
|
sárgarépa
|
0,3
|
5
|
karfiol
|
0,3
|
5
|
karalábé
|
0,3
|
5
|
káposzta (vörös)
|
0,3
|
5
|
cseresznye
|
0,3
|
5
|
burgonya (nyári)
|
0,3
|
5
|
banán
|
0,3
|
5
|
alma
|
0,3
|
5
|
zöldringló
|
0,2
|
5
|
túrók (sovány,félzsíros)
|
0,2
|
15
|
tehéntej (fölözött)
|
0,2
|
15
|
tehéntej
|
0,2
|
15
|
őszibarack
|
0,2
|
5
|
kelkáposzta
|
0,2
|
5
|
káposzta (fejes)
|
0,2
|
5
|
főzőtök
|
0,2
|
5
|
fejes saláta
|
0,2
|
5
|
görögdinnye
|
0,1
|
5
|
|
|
|