Erdélyben nagy becsben tartották a szilvafát, innen is ered a kicsit gúnyos hétszilvafás nemes elnevezés ami a kicsi birtokkal rendelkező nemeseket illette meg.
Mindenesetre akinek legalább hét jól termő szilvafája volt az már biztosan nem halt éhen. Őseink volt, hogy a szűk esztendőt aszalt gyümölcsökkel vészelték át.
A szilva zamatos, húsos, lédús, kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, viszont vitaminokban, ásványokban és más nyomelemekben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.
A szilvát hashajtóként is használjuk, mert köztudott, hogy a benne lévő rost, szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.
A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabad-gyökök elleni harcban.
Érdekesség, hogy a mirabella (fosós szilva, lotyóka, fosóka, potyóka) szilva fajtái értékes forrásai az A vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyákra, véd a rák szövődményei ellen.
A szilva még tartalmaz polifenolos antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthin illetve cryptoxanthin. Ezek az összetevők segítenek a szabad-gyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A gyümölcs héjában nagyon értékes zsírsavak és antociánfesték található.
Koleszterincsökkentő hatása is van, A szilva és az aszalt szilva tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást. A szilva levével serkenthetjük a vese működését. A kálium és nátrium tartalma a szervezet vízháztartását szabályozza. Ezen felül még jó belső vérzésekre, emésztési zavarokra, fáradtságűző, hozzásegít a szép bőr kialakulásához, regeneráló, hasznos az idegrendszer számára, nyugtató hatású, javítja a memóriát, immunrendszer erősítő,
Az aszalt szilva osteoporosis (csontritkulás) ellen is nagyon jó, ezért előnyös lehet a bőséges fogyasztása menopauzába lépő nők számára. Baktériumölő tulajdonsága révén segít a fogszuvasodás és fogínygyulladás megelőzésében.
A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas, magnézium, foszfor és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.
Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.
K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.
Lehetőleg ne a gyors-aszalású bolti csomagolt aszalt szilvát együk hanem aszaljunk saját magunk. Hasznos és kellemes időtöltés a családtagjainkkal.
Sok szeretettel: Füvesbácsi
|