Allium cepa
A hagyma (Allium cepa, liliomfélék családja) és általában a hagymafélék kiemelkedően egészségesek a szervezet számára. Nem jár messze a valóságtól, hogy egy karéj finom kenyér egy kis szalonnával és egy fej hagymával teljes értékű eledel.
A hagymát már az ősidőktől kezdve fogyasztotta az emberiség. Az egyiptomiak a bebalzsamozás alkalmával használták fel a baktériumölő hatását. A modern fitoterápiában szintén kiemelkedő szerepe van a hagymának.
A hagyma összetétele nagyon gazdag nyomelemekben és vitaminokban is.
Energiatartalma 40 kcal/100 g. 100g fehérjetartalma 1,2 g, zsír 0,1g, szénhidrát 8,3g.
Kalcium: 190-540 mg, foszfor: 200-430 mg, kálium: 80-110 mg, magnézium: 81-150 mg, nátrium: 31-50 mg/100 g, vas: 1,8-2,6 mg, réz: 0,05 mg, cink: 1,5-2,8 mg, C-vitamin: 10 mg és jelentős B1 B2, B3,B5, B6, folsav, biotin és E-vitamin tartalma van.
A jellegzetes csípős szúrós szagát a kénvegyületek adják., allicint tartalmaz. A hagymafélék csökkentik a káros LDL koleszterinszintet.
A vöröshagyma, betegségmegelőző, baktériumölő, vércukor csökkentő, étvágy javító.
A fokhagyma és medvehagyma antibiotikus, értágító, vérnyomáscsökkentő, féreghajtó, roboráló, immunerősítő.
A fokhagyma a szív gyógyszere is lehet hiszen nem csak csökkenti az LDL szintet hanem ugyanakkor növeli a védő HDL szintet. Gátolja a vérlemezkék összecsapódását és csökkenti a vér viszkozitását.
Felső légúti megbetegedésekre kiválóan alkalmas a hagymatea. A hagyma kénvegyületei hatásosak az asztma gyógyításában és klinikai kísérletek alapján bizonyított tény, hogy a sok hagymát fogyasztók körében alacsonyabbak a rákos megbetegedések. A hagymahéjból készített tea szép fényesé teszi a hajat és még a növekedését is serkenti.
|
 |
A vöröshagyma kipréselt leve hatásosnak bizonyult a foltokban megjelenő kopaszság esetében. Külsőleg még szemölcsre, tyúkszemre és reumás fájdalmakra is ajánlatos használni.
Darázscsípés esetén ha van kéznél hagyma nyomjuk rá a levét és csökkenti a gyulladást.
Kistányérra felszeletelve fertőtleníti a szoba levegőjét, illóolaja csökkenti a megfázásos, influenzás, szörcsögő tüneteket.
Az emberek arra hivatkozva nem fogyasztják a hagymát nyersen, hogy a lehelet nem kellemes illatú. Erre csak azt tudom mondani, hogy ha az egész család alaposan behagymázik akkor már senki-senkin nem érzi a hagymaszagot. Másnapra már az erős illatozó hatása többnyire elmúlik. Különben is jobb egy fokhagymaillatú egészséges ember mint egy gyöngyvirág illatú de ellenben betegeskedő.
Petrezselyem, zeller vagy borsos menta rágcsálásával másnap nagy mértékben csökkenthető a szánk hagyma illata.
Fogyasszuk bőségesen, ne engedjük lebeszélni magunkat hiszen a hagyma olyan olyan egészséges mint egy teljes házi patika.
Sok szeretettel: Füvesbácsi
|