A Méz
„Mondjam-e még, amidőn az arany nap a föld üregébe
Űzi a tél hidegét és nyár tüze lángol az égen:
Rengeteg rétet beröpülnek a méhek azonnal,
S megszíván a virág bíbor kelyhét, a vizekre
Inni lelibbennek. Sosem értettem, mily örömtől
Fűtve, szülötteik így etetik, míg mesteri módon
Friss viasz ágyakat és lépes mézet remekelnek.”
Vergilius: Georgica
A mézet a virágok nektárjából, növényi nedvekből a méhecske a mézhólyagjában lévő invertin vagy diasztáz segítségével állítja elő. Ezt a mézet a lépekben lévő sejtekben raktározzák el. A legérdekesebb, hogy ekkor még nincs vége a méz készítésének, mert a méz mint természetes termék állandó érés és fejlődés alatt van. Ezért is nevezik a mézet élő élelmiszernek, mely folytonos érlelési folyamaton megy keresztül. Közel 70 féle gyógy és fiziologiai hatással bír, víztartalma 18-19%.
A nektár mézzé alakítási folyamatának könnyebb érthetősége végett, kísérjük figyelemmel a gyűjtő méh munkáját: virágról-virágra szállva azokat alaposan megvizsgálja, esetleg ajkaival kinyítja a virágkelyhet, hogy a nektármirigyhez jusson, amelyből szipokájával kiszívja a nektárt, hogy a szállítás idejére a mézhólyagjábban helyezze el. A nektár mézzé alakítási folyamata ettől a pillanattól a méh csodálatos laboratóriumában el is kezdődött.
A hazarepülés alatt a nektár víztartalmának egy része a mézhólyag falain keresztül elpárolog míg a begy nektártartalmának befolyása következtében a méh mirigyeinek egy része elkezdi egyes specifikus fermentek (erjesztők) kiválasztását, amelyek a nektár mézzé alakításának kémiai és biokémiai folyamatát befolyásolják.
Ahogy a gyűjtő méh a kaptárba érkezik, begytartalmát átadja a fiatal méheknek, melyeket életük első napjaiban, kaptár méheknek is neveznek, mert a feladatuk, hogy az átvett nektárt a lép sejtjeibe elraktározzák.
Ez alkalommal a nektár egyik méhtől a másikig, egyik mézhólyagból a másikba kerülve új fermentumokkal, különösképpen invertinnel kerül érintkezésbe.
A nektár azonban nem marad állandóan abban a sejtben ahová a fiatal méh elraktározta, hanem egy másik fiatal méh kiszippantja onnan és másik sejtbe helyezi, így aztán mézhólyagból mézhólyagba kerülve mézzé alakul. A nektárt a méhek rendszerint éjjel költöztetik. A felesleges víz a folyamatos költöztetés alatt és a szellőztető méhek tevékenysége következtében elpárolog mindaddig míg a méz fajtájára jellegzetes nedvességfokra süllyed. Kb. 3-4 kg nektárt kell hazahordaniuk, hogy abból egy kg méz legyen. Egy kg mézhez kb 50-100 000 kirepülés szükséges és 2-5 millió virágot kell meglátogatniuk.
Amikor lefedik a mézet akkor azt jelenti, hogy a méz éretté vált.
Főleg szőlőcukorból és gyümölcscukorból tevődik össze, melyet az emberi szervezet átalakítás nélkül, közvetlen hasonít át és energiaforrást képez. Nem terheli a májat és a hasnyálmirigyet.
A gyümölcscukor többségű méz lassabban ikrásodik (pl. akác) és a szőlőcukor többségű méz gyorsabban( repce, napraforgó, virágméz). NAGYON téves elképzelés a lakosság részéről, hogy az ikrás mézet nem valódi méznek képzeli el. Ezt a tévhitet kell állandóan eloszlatni! Emiatt melegíti sok kereskedő túl a mézeket, hogy folyékonyak és tetszetősek legyenek. Ez a melegítés sajnos ha 40 fok fölé megy akkor tönkreteszi a méz enzimanyagát és ekkor csak édesítőszer lesz és nem szupertáplálék! Tehát bátran és nyugodtan vegyük illetve fogyasszuk az ikrás vagy teljesen besűrűsödött mézeket. Ezek semmit sem vonnak le a vitális értékéből, sőt ezek biztosan jófajta mézek. Személy szerint én is a vegyes sűrű virágmézet szeretem mert a méhek a legkülönfélébb növényekről, gyógynövényekről gyűjtik a nektárt és ezáltal nagyon értékes aminosavak, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, oligoelemek, baktériumölő anyagok, bioaktív anyagok találhatók benne.
A monoszaharidok gyors felszívódásuk során képesek 15 perc után energiát biztosítani az ember számára. Vizes oldatban a glükozból sav képződik enzim hatására és ezáltal fertőtlenítő hatást fokozó H2O2 keletkezik.
A méz az emberi szervezet műkődéséhez szükséges szinte minden ásványi elemet tartalmaz. Az ember vérében 24 féle elem mutatható ki, amiből 22 megtalálható a mézben.
A méz nagyfokú szerepet játszik ezáltal a vérképzésben, a csontfejlődésben, az immunerősítő folyamatokban és még a baktériumok pusztításában is.
Kutatások bebizonyították, hogy a méz elvonja a vizet a baktériumok testéből így azok gyorsan elpusztulnak. A vérhas kórokozóját 10 óra alatt, a hastifuszét 48 óra alatt pusztítja el, az Eschericia coli szaporodását megállítja és a Salmonella strigela és Vibrio cholera ellen is hatásos.
A mézek vitamin, aminosav- és ásványianyag tartalma a virágportartalmuktól függenek.
A mézben lévő egyszerű cukrok felszívódásához nincsen szükségünk invertázra és amilázra, amely a beteg embereknél hiányozhat is, mivel a méhek biztosítják ezeket az anyagokat a nektár átalakítása során. Található benne kataláz, reduktáz, peroxidáz.
A méz pH értéke 4-4,5 és savban szegényebb a repceméz és az akácméz.
A méznek komoly gyulladáscsökkentő hatása is van melyekért a 6 flavonol, a 4 flavonol és a pinocembrin a felelős.
Tapasztalatok azt mutatják, hogy a méhészkedő és mézet fogyasztó emberek ritkán betegszenek meg illetve nem tapasztalható náluk a szív és érrendszeri megbetegédesek.
A teljesség igénye nélkül egy pár betegség ahol sikerrel alkalmazható a méz:
- Szív és érrendszeri megbetegedések, szívgyengesség
- Influenza, lázas állapotok
- Sebek gyógyulását segíti, égési, fagyási, vérző sebek esetében is)
- Keringési zavarok esetében
- Máj és epe megbetegedések esetében, májelégtelenségben szenvedőknél
- Vesebetegek esetében, szabályozza a veseműkődést
- Arcüreg, homloküreg, orrüreg gyulladás esetében
- Különböző hurutoknál (gége, légcső, hörghurut)
- Sugárártalmaknál
- Nőgyógyászati megbetegedések esetében (gombás fertőzések, sérülések)
- Kezdődő diabetes esetében
- Idegi jellegű megbetegedések esetében (alvászavar, pszichikai kimerültség, ideggyengesség, levertség)
- Endokrin mirigybántalmak
- Bőrfekélyeknél
- Csontritkulás esetén segíti a Ca beépülését a csontokba
- A fizikai ellenállóképességet fokozza, a szellemi frisseséget fentartja
- Különböző szembetegségek esetében sikeresen alkalmazható mint kötőhártyagyulladás és szívárványhártyagyulladás)
- Visszér, ekcéma esetében
- Kozmetikában sikeresen alkalmazható az arcra mint bőrlágyító, hidratáló, bőrtápláló.
- Serkenti az endorfin termelést, jó afrodiziákum is.
- A férfiak pontenciáját sokáig megőrzi. (Nem véletlen, hogy a méhészeknek mindig fiatal feleségük van J )
Tehát láthatjuk, hogy a méznek nagyon sokoldalú élettani hatása van az emberi szervezet számára. Manapság nagyon kevés „szupertáplálék” van, a méz az egyik ilyen.
Ahogy a borra is szokták mondani, hogy minden nap egy pohár vörösbor a hosszú élet titka, így a mézre is elmondható, hogy 1-2 evőkanálnyit minden nap érdemes lenne enni belőle.
|